Oliwa z oliwek extra jest jednym spośród niezwykle atrakcyjnych i docenianych dodatków na świecie. Jest nie tylko doskonała, jednak jednocześnie zdrowa. Oto kilka ważnych informacji, które warto wiedzieć na temat oliwa z oliwek extra virgin 5l: Rodzaje oliwa z oliwek extra virgin: 1. Extra Virgin Olive Oil (EVOO) / Oliwa z oliwek Extra Vergine:
Najdoskonalsza klasa oliwy z oliwek. Robiona w wyniku pierwszego tłoczenia na zimno. Nie posiada chemikaliów ani podgrzewania. Ma małą kwasowość (poniżej 0,8%). Charakteryzuje się bogatym smakiem i aromatem.
2. Virgin Olive Oil / oliwa z oliwek extra virgin: Również robiona na zimno, ale o względnie większej kwasowości (do 2%). Smak i zapach są nieco mniej intensywne niż EVOO.
3. Refined Olive Oil / Oliwa z oliwek rafinowana: Wytwarzana z oliwa nie z oliwek Vergine przez procesy chemiczne. Ma neutralny smak i zapach. Mniejsza zawartość składników odżywczych w porównaniu z EVOO i Virgin.
4. Olive Pomace Oil / oliwa z oliwek extra z wytłoczyn: Robiona z resztek, które pozostają po pierwszym tłoczeniu. Przeznaczona zwłaszcza do celów przemysłowych, jednak także używana w kuchni.
Oliwa z oliwek extra virgin do czego korzyści zdrowotne: Bogactwo antyoksydantów: oliwa z oliwek extra virgin 5l https://vivaoliwa.pl/pokaz-produkt/ekologiczna-oliwa-z-oliwek-extra-virgin-picual-puerta-de-las-villas-zielona-puszka-5l/20 zawiera polifenole, które działają przeciwutleniająco, chroniąc komórki przed zniszczeniami. Zdrowe tłuszcze: Zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które są dobre dla serca. Przeciwzapalne właściwości: Składniki takie jak oleocanthal działają przeciwzapalnie. Wsparcie dla systemu krążenia: Regularne spożycie oliwa z oliwek extra virgin może ograniczać poziom „złego” cholesterolu LDL i poprawiać „dobry” cholesterol HDL.
Oliwa z oliwek extra virgin do czego w kuchni?
Gotowanie: Oliwa nie z oliwek jest dobra do sałatek, sosów i dań na zimno. Może być także wykorzystywana do smażenia, jednak powinno się unikać bardzo dużych temperatur.
Pieczenie: Oliwa z oliwek może zastąpić masło bądź inne oleje w pieczeniu.
Marynaty i dressingi: Doskonała baza do marynat i dressingów, dodaje głębi smaku.
Przechowywanie: Słońce i temperatura: Oliwy z oliwek należy przechowywać ją w ciemnym i chłodnym miejscu, z dala od promieniowania słonecznego.
Pojemnik: Dobrze przechowywać oliwę w ciemnych butelkach szklanych lub metalowych puszkach.
Świeżość: oliwa z oliwek extra ma ograniczony czas przydatności do spożycia, więc najlepiej spożywać ją w przeciągu roku od daty wyprodukowania. Oliwa z oliwek extra virgin do czego jak wybierać
Certyfikaty jakości: Szukaj oliwa z oliwek extra virgin z dokumentami jakości, takimi jak DOP (Denominazione di Origine Protetta) czy PGI (Protected Geographical Indication). Smak i zapach: Wybierz oliwa z oliwek extra virgin, która odpowiada twoim preferencjom smakowym. Każdy kraj produkcji ma zasadnicze cechy smakowe.
Cena: Wyższa cena często idzie w parze z znakomitszą formą w wypadku EVOO. oliwa z oliwek extra virgin 5l jest nie tylko wszechstronnym składnikiem kulinarnym, ale także cennym elementem zdrowej diety. Korzystnie jest inwestować w świetnej jakości oliwa z oliwek extra, aby cieszyć się jej szerokim aromatem i zaletami zdrowotnymi.