Oliwa z oliwek Arbequina jest gatunkiem oliwy pochodzącej z oliwek Arbequina, jakie są popularnym rodzajem uprawianym zwykle w Hiszpanii, w regionach takich jak Katalonia i Andaluzja. Oliwa Arbequina jest ceniona za swoje charakterystyczne walory smakowe i aromatyczne. Oliwa z oliwek Arbequina jest znana z delikatnego, owocowego smaku z domieszkami jabłka, banana i migdałów. Jest mniej gorzka i pikantna niż pozostałe typy oliwy z oliwek, co sprawia ją popularnym wyborem do sałatek, sosów także innych dań, w których delikatny smak jest niezbędny. Ma zawsze jasnozłoty kolor z zielonymi refleksami. Jest zazwyczaj bardziej wyrafinowana i lekka w zestawieniu do nowych oliw z oliwek, co czyni, że jest świetna do stosowania na surowo, np. jako dressing do sałatek. Oliwa Arbequina https://vivaoliwa.pl/pokaz-produkt/oliwa-z-oliwek-extra-virgin-coupage-picual-i-arbequina-puerta-de-las-villas-05l/19 jest bogata w zdrowe tłuszcze jednonienasycone oraz przeciwutleniacze, jakie potrafią korzystnie oddziaływać na zdrowie serca oraz ogólną wydolność organizmu. Jest powszechnie robiona metodą tłoczenia na zimno, co umożliwia zachować jej prawdziwe właściwości oraz walory smakowe. Mechanizm ten polega na mechanicznym wyciskaniu oliwek bez wykorzystania dużej temperatury czy chemikaliów. Jeśli planujesz zakup oliwy z oliwek Arbequina, warto zwrócić uwagę na jej powstawanie oraz metodę produkcji, aby upewnić się, że nabywać produkt wysokiej wartości.
Oliwa Arbequina jak powstaje. Proces produkcji oliwy z oliwek Arbequina zawiera kilka podstawowych kroków, jakie mają na celu zachowanie jej niesamowitych walorów smakowych i zdrowotnych. Oliwki Arbequina są niejednokrotnie zbierane ręcznie, co powoduje na wybór tylko dojrzałych oraz świeżych produktów. W niektórych przypadkach stosuje się specjalistyczne urządzenia do automatycznego zbioru, co przyspiesza proces, jednak może nie być tak selektywne jak tradycyjny zbiór. Oliwki są przewożone do młyna jak najszybciej po zbiorze, żeby zapobiec fermentacji oraz straty wartości. Często wykorzystuje się specjalne pojemniki, które minimalizują uszkodzenia owoców. Przed zaczęciem tłoczenia, oliwki są myte, aby wyeliminować wszystkie zanieczyszczenia, takie jak miał, liście czy gałązki. Oliwki są miażdżone za pomocą kamiennych lub metalowych młynów. Mechanizm ten dzieli zarówno miąższ, jak i pestki oliwek, tworząc pastę oliwkową. Pasta oliwkowa jest starannie mieszana w specjalnych kadziach, aby uwolnić olej z komórek oliwek. Mechanizm ten trwa zwykle od 20 do 40 minut i realizuje się w zadanej temperaturze (nie przekraczającej 27°C), co pozwala zachować cenne składniki zdrowe oraz zapachy.
Oliwa Arbequina jest tłoczona na zimno. Najbardziej tradycyjna forma, w której olej jest wyciskany z pasty oliwkowej bez zastosowania dużej temperatury. Dekantacja. W niektórych nowoczesnych młynach wykorzystuje się systemy dekantacyjne, które oddzielają olej od wody oraz resztek miąższu za pomocą siły odśrodkowej. Olej jest potem filtrowany, aby wyeliminować wszystkie pozostałości miąższu, jakie potrafią oddziaływać na jego czystość i trwałość. Oliwa z oliwek Arbequina jest pozostawiana niefiltrowana dla bardziej ostrego smaku, jednak potrafią mieć krótszy okres przydatności do zjedzenia. Ostatnim etapem jest butelkowanie oliwy. Oliwa Arbequina jest zwyczajnie trzymana w ciemnych szklanych pojemnikach lub metalowych puszkach, które zabezpieczają ją przed promieniowaniem, jakie potrafi powodować jej błyskawiczne psucie się. Gotowa oliwa z oliwek Arbequina jest umieszczana w korzystnych warunkach (chłodne miejsce, ciemne miejsce) do momentu dystrybucji. Istotne jest, aby unikać ekspozycji na oświetlenie słoneczne także duże temperatury, aby zachować jej jakość. Oliwa arbequina jej wytwarzanie to mechanizm, który skupia tradycję z technologią, pamiętając o najdoskonalszą jakość produktu końcowego.